29.08.2023

Bulgur Çeşitleri ve Faydaları

Buğday başağının tohumlarından üretilen bulgur, yüksek lifli yapıya sahip bir besindir. Tahıl grubu içerisinde yer alır. Hem doyurucu hem de besleyiciliğiyle mutfaklarımızın vazgeçilmez bir gıdasıdır. Orta Doğu ve Akdeniz başta olmak üzere dünya mutfaklarında ekonomik bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. 

Doğal ve sağlıklı beslenmeye özen gösterenler için bulgur vazgeçilmez bir kaynaktır. Bulgurun üretim süreci oldukça emek gerektiren işlemlerden oluşur. Bulgurun üretim süreci, hammaddesi olan buğdayın temizlenmesi ve kaynatılması ile başlar, kurutma işlemiyle devam eder. 

3-4 bin yıl öncesinden bu yana Anadolu’daki evlerin mutfaklarında en fazla pişirilen yemeklerde tamamlayıcı lezzet olarak bulgur pilavı en başlarda gelir. Çiğ köfteden ekşili köfteye, içli köfteden kısır gibi yemeklerin ana malzemesi olarak da bulgur tercih edilir. 

Bulgur, pilavlık ve köftelik bulgur olarak ikiye ayrılır. Pilavlık bulgur tane iriliğine göre; pilavlık tane bulgur, iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur ve ince pilavlık bulgur olmak üzere dört, köftelik bulgurlar ise tane iriliğine göre; köftelik bulgur ve köftelik ince bulgur olmak üzere iki gruba ayrılır. Rengini yetiştiği yörenin iklim şartlarından, toprak yapısından ve buğday tahılının özünden alır. Bulgur çeşitleri yalnızca su ve buğdaydan oluştuğu için tamamen buğdayın rengini yansıtan doğal bir renge sahip olur. 

Bulgur Çeşitleri

Anadolu’nun bereketini yansıtan lezzet geleneği olan bulgur çeşitlerimiz titizlikle sizlere ulaşır. Mutfakların ve sofralarınızın baş tacı olur. Tüm çeşitlerimiz yetiştikleri bölge kapsamında bölgeye özgü yetiştirme şartlarıyla özel bir lezzete sahiptir. Antep’in Barak Ovası’nda yetiştirilen buğdaylardan üretilen Antep Bulguru çeşitlerimiz ise Antep’in coğrafi işaretine sahiptir.

Kontrollü atmosfer teknolojisi işlemiyle oksijen oranı düzenlenmiş koşullarda paketleme yaparak kelebeklenme, güvelenme ve böceklenme problemlerinin önüne geçilir. Böylelikle ürünlerimiz doğal bir yöntemle müşterilerimizle buluşur. Paketlerimizin kolay açılıp kapanabilen aç-kapa tasarımı sahip olması, açarken ya da kullanırken ürünlerin etrafa dökülmesini önler ve kullanım kolaylığı sağlar. Hasata ürünleri tavsiye edilen tüketim tarihine kadar herhangi bir kavanoza aktarılmasına gerek kalmadan kendi ambalajında saklanabilir.

Her pakette aynı hasatın mahsulunu %100 homojen olarak içeren Hasata bulgur çeşitleri pişerken standart pişme performansı ile büyük kolaylık sağlar. Her seferinde aynı miktarda su ile pişer, aynı yöntemle hazırlandığında taneleri lapa ya da diri kalmaz. Hasata bulgur çeşitleri tohumdan sofralarınıza buğdayın bütün iyiliğini ve lezzetini koruyarak sizlere ulaşır. 

Yaygın olarak bilinenin aksine bulgurları hazırlama aşamasında önceden suda bekletmeniz ya da yıkamanız önerilmez. Kendi ambalajında sakladığınız Hasata bulgur çeşitlerini direk olarak yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Tüm çeşitlerimiz, Türk Gıda Kodeksi Bulgur tebliğine uygun olarak üretilmiştir. Sıcak ya soğuk fark etmeksizin pek çok yemek çeşitlerine yakıştığı için oldukça fazla çeşitli kullanım alanı vardır.

Pilavlık Horasan Bulguru

4.000 yıllık KADİM® Horasan Buğdayı’ndan üretilen Hasata Pilavlık Horasan Bulguru, sizi dedelerimizin ve ninelerimizin ağız tadıyla tanıştırır. 

4.000 yıldan fazla bir süre önce ortaya çıkan Antik Tahıl Horasan Buğdayı, (Triticum turgidum spp. Turanicum), Asya ve Mısır'a özgü hibritlenmemiş eski bir buğdaydır. Orta Doğu'da "Bereketli Hilal" olarak adlandırılan bölge orjinli olduğuna inanılır ve adını bugün kuzey İran'da bulunan Fars eyaleti Horasan'dan alır. Horasan ismi Farsça'da "güneşin geldiği yer“ anlamına gelmektedir.

Hasata olarak Antik Tahıl Horasan Buğdayının değiştirilmeden kalacağı, kontrolümüzde binlerce yıl önceki özelliklerinde yetiştirileceği garantisi ile Kadim® alt markası altında tescil edilmiştir. Hibridizasyondan korunmuş eski bir tahıl olmasının yanı sıra modern buğdaylara göre %30 daha yüksek protein oranına sahiptir ve kendine özgü bir lezzeti vardır. Lif ve minerallerden zengin yapısıyla besleyicidir.

Horasan Buğdayı’nın altın renkli taneleri, modern buğdayın üç katı büyüklüğündedir. Kendine özgü, fındıksı-tatlı bir lezzeti ile tanınır.

Her pakette aynı hasatın mahsulünü içeren Pilavlık Kadim® Horasan Bulguru ile hazırlayabileceğiniz tariflerden bazıları;

Köftelik Horasan Bulguru

4.000 yıllık KADİM® Horasan Buğdayı’ndan üretilen Hasata Köftelik Horasan Bulguru, köftelerinizi köklü geleneklerimizin ağız tadını oluşturan tatlarla hazırlamanızı sağlar. Kendine has lezzete ve renge sahip Köftelik Horasan Bulguru ile hazırlanan birbirinden leziz tariflerden birkaçı;

Pilavlık Antep Bulguru

Hasata Pilavlık Antep Bulguru, Gaziantep ilimizde bulunan Barak Ovası’nda yetiştirilen durum buğdaylarından üretilir. Yetiştirildiği bölge olan Antep’in coğrafi işaretini taşıyan kendine has lezzete ve aromaya sahip Pilavlık Antep Bulguru ile ister pilav, salata ya da çorbalarınıza isterseniz de sebze yemekleri ya da tatlılarınıza lezzet katabilirsiniz. 

Özlediğiniz lezzetleri sofranıza taşımak için Pilavlık Antep Bulguru ile hazırlayabileceğiniz tariflerden bazıları;

Köftelik Antep Bulguru

Hasata Köftelik Antep Bulguru da Gaziantep ilimizde bulunan Barak Ovası’nda yetiştirilen durum buğdaylarından üretilir. Köftelik bulgur, coğrafi işaret şartlarını karşılayarak sizlere ulaştırılır. Ayrıca kendine özgü renk ve doğal bir aromaya sahiptir. 

Köftelik bulgurla hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızda sevdiklerinizle paylaşacağınız tariflerden bazıları;

Bulgurun Faydaları Nelerdir?

Pilavlık, iri pilavlık, köftelik ve çiğköftelik gibi birçok çeşidi olan bu eşsiz gıda, vücudumuza sağladığı faydalardan dolayı fazlasıyla tercih edilir. İçerdiği besin değerleri açısından oldukça zengindir. Hem iyi bir kompleks karbonhidrat kaynağına hem de bol lif içeriğine sahiptir. Çocuk gelişiminde önemli bir mineral olarak bilinen folik asiti de içerisinde barındırır. İşte mineral ve vitamin deposu bulgurun faydalarından bazıları:

Bulgurun İçerisindeki B1 Vitaminin Faydaları

Bulgurun yapısındaki B1 vitamini sinir sisteminin aktif çalışmasını sağlamaya yardımcı olması ile bilinir. Magnezyum ve çinko gibi birçok vitamini yapısında barındıran bulgur, ayrıca sindirim sisteminin de düzenli çalışmasına yardımcı olur. Sinir sistemi ile bağlantısı olduğu bilinen bağırsak sorunlarının önüne geçmeye yardımcı olması ile bilinen B1 vitamini bulgurun içerisinde yer alarak bu besini değerli kılar.

Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur

Diyet süresince rahatlıkla tüketilebilecek bir ürün olarak değerlendirilir. Pişirirken yağ miktarına ve porsiyona dikkat edilmesi önerilir. Böylelikle ideal oranda kalori alınmış olur. Uzun süreli tokluk sağlar. Bağırsaklar için de sağlıklı bir alternatif olması yönüyle bulgur, diyette kilo vermeye destek olan benzersiz bir karbonhidrat kaynağıdır.

Kan Şekerini Dengelemeye Yardımcı Olur

Bulgurdaki glisemik indeks değerinin düşük olması, kan şekerinin dengelenmesini sağlamaya yardımcı olur. Diyabet diyeti uygulayan ve diyabetik beslenme düzeni oluşturan kişiler için bulgur düşük glisemik indeks içeriği ile önerilen gıdalar arasında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca kalp ve hiperinsülin gibi kronik hastalıkların oluşma riskinin de önüne geçmeye yardımcı olması ile bilinir.

Önceki yazımıza Aşurenin Hikayesi linkinden ulaşabilirsiniz. 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.