1 su bardağı Hasata Kadim Köftelik Horasan Bulguru
1 adet orta boy Lahana(sarmalık)
250 g orta yağlı kıyma
1 adet soğan
Yarım yemek kaşığı domates salçası
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
2-3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı(sosu için)
1 yemek kaşığı biber salçası(sosu için)
1.5 su bardağı su(sosu için)
1.5 çay kaşığı tuz(sosu için)
ETLİ LAHANA SARMASI NASIL YAPILIR?
1.Lahananın yapraklarını kaynayan suda dişe hafif gelecek kıvama gelene kadar haşlayıp süzgece alın.
2.Ayrı bir kaseye köftelik bulgur, kıyma, ince kıydığınız soğan, ayçiçek yağı, sarımsak, salça, tuz ve baharatları ekleyip iyice karıştırın.
3.Tencerenin dibini kaplayacak ve tek sıra olacak şekilde haşladığınız lahana yapraklarını koyun.
4.1 adet lahana yaprağını tezgaha alın. Büyük ise ikiye bölüp ortasındaki damarı çıkarın. Lahana yaprağının geniş kenarına 1 tatlı kaşığı bulgurlu harçtan koyup rulo şeklinde sarın.
5.Kalan lahana yapraklarına sırayla aynı işlemleri uygulayın. Hazırlamış olduğumuz sarmaları sık olacak şekilde tencereye dizin.
6.Salçaları, tereyağını, suyu ve tuzu kasede karıştırın. Sarmaların üzerine gezdirin.
7.Sarmaların üzerini kaplayacak şekilde 1 adet tabak koyun. Tencerenin kapağını kapatıp kaynayana kadar orta ateşte pişirin.
8.Kaynamaya başladıktan sonra yaprak ve iç harç pişene kadar kısık ateşte pişirin.
9.Yarım saat dinlendirip servise sunun.
Afiyet olsun.
Püf Noktası;
Sarmalık lahana tercih edin.
Baharat miktarını ve çeşitliğini kendi damak tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.
Lahana sarması pişerken ara ara suyunu kontrol edin. Yeterli gelmezse su ilavesi yapabilirsiniz.