Türkiye’de bakliyatlar içinde fasulye ve mercimekten sonra ekimi ve üretimi en çok yapılan bitkilerden biri de nohut çeşitleridir. Kurak alanlarda bile kolaylıkla yetiştirilmesi açısından çok değerlidir. Anavatanı olarak, ülkemizin güney doğu bölgesi gösterilmektedir. Pek çok kaynağa göre, bu bölgede yaklaşık 7000-7500 yıl önce de nohut yetiştirilmekteydi. Bugün artık Türkiye de dahil dünyanın pek çok ülkesinde nohut tarımı yapılmaktadır
Topraklarımızın nohut çeşitleriyle olan ilişkisi, tıpkı buğday kadar köklüdür ve geçmişe uzanır. Anadolu’da pilav denildiğinde akla ilk gelen tamamlayıcı lezzetlerden biri de nohuttur. Besin değerleri oldukça yüksek olan nohutun faydaları da tüketimini önemli ölçüde artırır.
Farklı çeşitleri olan nohut, birbirinden leziz alternatiflerle sofralarımızı süsler. Anadolu’nun verimli topraklarında yetişen ve geçmişin kadim değerlerini günümüze taşıyan nohut pek çok mutfak kültüründe yiyeceklerin ayrılmaz parçası olmuştur. Nohutlu pilav olarak tercih edebileceğimiz gibi etli nohut yemeği olarak da tüketime sunulabilir. Haşlayıp ezildiğinde ve tahinle karıştırıldığında Ortadoğu mutfağında son derece popüler olan humusa dönüşür. Kışın sıcak yemek olarak tercih edilirken, yazın sofralarımızı salataların içinde süsler.
Dünyada tarımı yapılan nohut çeşitleri; tane iriliklerinden şekillerine ve renklerine göre iki ana grupta toplanır. Bunlar, desi ve kabuli tipi nohutlar olarak bilinirler. Ana gruplar da kendi içinde çeşitlere ayrılırlar. Koçbaşı ve beyaz nohut türleri buna örnektir.
“Aslını Korumuş Lezzetler” sloganıyla geçmişin özlenen lezzetlerini günümüze taşıyan ürünlerimizi, gönül rahatlığıyla sizlerle buluştururuz. Tüm nohut çeşitlerimiz, kelebeklenmeyi önlemek için paketleme öncesi tamamen doğal bir yöntem olan Kontrollü Atmosfer işleminden geçirilir. Bu sayede kelebeklenme, güvelenme ve böceklenme gibi sorunların önüne geçilir. Üstelik kullanım kolaylığı sunan ambalajlar, kolay aç-kapa kilit sistemiyle tasarlanmıştır. Böylece ürünlerimiz, tavsiye edilen tüketim tarihine kadar kendi ambalajında muhafaza edilebilir.
Ürünlerimiz tohumdan sofraya nohutun bütün iyiliğini içinde korur. Her pakette aynı hasatın mahsulünü içerir, bu sayede her zaman eşit ve kolay pişer. Kendine özgü tadı ve iri taneleriyle yemeklerinize, mezelerinize ve salatalarınızı lezzet şölenine dönüştürür. Çabuk pişer ve şişkinliğe sebep olmaz. 1. sınıf özelliğiyle TS 142 kalitesiyle paketlenir. Daha kolay pişmesi adına bir gece önceden en az 8 saat kadar suda bekletilmesi tavsiye edilir. Islatma suyu döküldükten sonra yeni su ilavesiyle pişirilir. Pişirme anında tekrar soğuk su ilave etmemeli, gerekirse sıcak su ilavesi yapmalısınız.
Hasata Koçbaşı Nohut ürünümüz, özenle seçilmiş tohumlarla Kırşehir’de yetiştirilir. Koçbaşı çeşidinin tane renklerinin çoğu açık sarı, hafif sarımsı ya da kırmızımsı olabilir. İri yapılı, köşeli ve uzundur. Uzunlukları genişliklerinin 1,5 katı oranda fazladır. Dip kısmı ikiye bölünmüş şekildedir. Kabuğu buruşuk ve ince olduğu için çabuk pişerler ve kabukları tanelerinden kolaylıkla ayrılmaz.
‘Aslını Korumuş Lezzetler’ arasında yer alan Kırşehir Koçbaşı Nohut ile hazırlayabileceğiniz birbirinden leziz tarfilerden bazıları:
Beyaz nohut, koçbaşı nohuta göre daha iri ve beyaz renklidir. Ülkemizde az bulunur, genellikle en verimli yetiştiği bölge olan Meksika ve Hindistan'dan ithal edilir. Yemeklerde sıklıkla tercih edilir.
Beyaz nohutla sofralarınızda unutulmaz lezzetler sunabileceğiniz bazı tarifler;
Nohut çeşitleri tam bir vitamin, mineral, protein ve karbonhidrat kaynağıdır. Aynı zamanda, yüksek lif oranı hem de A ve E vitamininin yanı sıra çoklu doymamış yağ asitleri de barındırır. Protein kaynağı olması nedeniyle vegan beslenme düzenine sahip kişiler için et yerine mükemmel bir alternatiftir. Potasyum, demir, magnezyum ve folat alımına destek olmak için harika bir besindir.
Posa içermesi, şekerin kana geçme hızına etki ederek yavaşlatır ve dengeler. Protein de içermesi açısından diyabet problemi olanların bile öğünlerinde rahatlıkla tüketebilecekleri bir besin olarak gösterilir.
Bol kalsiyum içermesinden kaynaklı kemik sağlığı açısından da destekleyicidir. Özellikle çocukluk döneminde sağlıklı kemik yapısının oluşmasında kalsiyum hayati öneme sahiptir. Nohut çeşitleri bunun için ideal bir besindir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkıda bulunur. Özellikle metabolizma sağlığında en önemli vitamin demirdir. Demirin vücutta az ya da yetersiz olduğu durumlarda birçok rahatsızlık ortaya çıkabilir.
Nohutun içi nişasta içerdiği halde dış kısımlarının posalı olması, nişastanın kana karışmasını yavaşlatarak sağlıklı beslenmeye yardımcı olur ve kalp sağlığını destekler. Özellikle kalp damar sağlığı problemi yaşayanların sofralarından nohut çeşitlerinin eksik edilmemesi tavsiye edilir.
Önceki yazımıza Mercimek Çeşitleri ve Faydaları linkinden ulaşabilirsiniz.